Podíl Američanů, kteří se označují zároveň slovy „bílý“ a „křesťan“ klesla pod 50%. Za viníka je označována obecná společenská transformace poháněná jednak asimilací přistěhovalců, ale především rostoucím počtem lidí, kteří odmítají organizované náboženství jako takové.

Křesťanství celkově, ale stále jsou v USA převládající majoritou. Hlásí se k němu 70% Američanů. Nicméně, „Bílí křesťané“, dříve převládající skupina náboženského života v zemi, nyní tvoří pouze 43% populace. Tvrdí to Public Religion Research Institute, neboli PRRI, organizace zabývající se veřejným výzkumem se sídlem ve Washingtonu. Před čtyřmi desítkami let, se jako „White Christians“ identifikovalo 8 z 10 Američanů. Tyto změny se dotkly celého spektra křesťanských tradic v USA, včetně razantního poklesu počtu členů v hlavních protestantských denominacích, jako jsou Presbyteriáni a Luteráni; nárustu latinskoamerického podílu v římskokatolické církvi; a ztenčování řad bílých evangelikálů, kteří až do nedávné doby byl viděni jako zdánlivě imunní vůči poklesu.

Trendy popisované v průzkumu jsou to, co rozdmýchává obavy o pozici Křesťanů ve společnosti, zejména mezi evangelikály, zděšení z podpory gay manželství a zvyšujícího se podílu Američanů – asi jedna čtvrtina — kteří se ve své víře nejsou schopni plně identifikovat s majoritou skupiny. Prezident Donald Trump, který opakovaně slíbil chránit náboženskou svobodu Křesťanů, vděčí za 80% svých hlasů bílým evangelikálům, kteří patří mezi jeho nejsilnější podporovatele.

Asi 17% Američanů se nyní identifikuje jako „Bílý Evangelík“, ve srovnání s 23% před deseti lety, podle téhož průzkumu. Podle analýzy Chucka Kelley, prezidenta New Orleans Baptist Theological Seminary, počet členů konzervativní Jižní baptistické konvence (Southern Baptist Convention), největší americké protestantské skupiny, klesl v loňském roce na 15,2 milionu. To je nejnižší číslo od roku 1990. ... POKRAČOVÁNÍ ČLÁNKU